Otázka

Půjčka kamarádovi


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, dne 22.7.2024 jsem kamarádovi půjčil 26.000,- Kč převodem na účet s jeho příslibem vrácení celé částky do druhého dne. Smlouvu nemám, jen konverzaci na WhatsApp. Do teď mi vrátil jen 5.000,- Kč, taktéž převodem. Jinak jen samé výmluvy- vše přes WhatsApp. Můžete mi prosím napsat, jaké jsou mé možnosti zbytek dluhu od něj vymoci?

11.09.2024
Odpověď

Dobrý den, doporučuji nejprve sepsat uznání dluhu, jehož vzor je možné nalézt na dostupných webových stránkách. Jeho právní úprava je stanovena v ust. § 2053 a následující Občanského zákoníku stanoví: Uzná-li někdo svůj dluh co do důvodu i výše prohlášením učiněným v písemné formě, má se za to, že dluh v rozsahu uznání v době uznání trvá. Uznání dluhu musí splňovat zákonem stanovenou formu.Pokud uznání dluhu podepíše, můžete se při dalším nesplacení domáhat vymožení dlužné částky u soudu, přičemž nebude třeba, aby probíhalo dokazování ohledně prokázání dlužné částky.Pokud uznání dluhu nepodepíše, bude třeba se obrátit na soud a podat klasickou žalobu. Nicméně, pro úspěch ve věci je nutné mít důkazy k prokázání existence dluhu. Žalobu musíte opřít o relevantní důkazy, které oprávněnost Vašeho nároku potvrdí.  Jako důkaz můžete v případě sporu použít dle ust. § 125 Občanského soudního řádu : všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci, zejména výslech svědků, znalecký posudek, zprávy a vyjádření orgánů, fyzických a právnických osob, notářské nebo exekutorské zápisy a jiné listiny, ohledání a výslech účastníků. Pokud není způsob provedení důkazu předepsán, určí jej soud.
Nicméně za důkaz prokazující Vaše tvrzení je možné považovat i SMS konverzaci a výpis z účtu, pokud z tohoto je možné dovodit, že se jednalo o půjčku. 
Co se týče náležitostí při podání žaloby, odkazují na ustanovení Občanského soudního řádu:§ 79 OSŘ(1) Řízení se zahajuje na návrh. Návrh musí kromě obecných náležitostí (§ 42 odst. 4) obsahovat jméno, příjmení, bydliště účastníků, popřípadě rodná čísla nebo identifikační čísla účastníků (obchodní firmu nebo název a sídlo právnické osoby, identifikační číslo, označení státu a příslušné organizační složky státu, která za stát před soudem vystupuje), popřípadě též jejich zástupců, vylíčení rozhodujících skutečností, označení důkazů, jichž se navrhovatel dovolává, a musí být z něj patrno, čeho se navrhovatel domáhá.Pokud relevantní informace k podání žaloby mít nebudete, soud řízení zastaví nebo žalobu odmítne.  

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace