Otázka

Vymáhání nezaplacené faktury


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, firma mi dluží neproplacené 4 faktury. Mám pořád na skladě nějaký jejich materiál. Je možné přidržet materiál a nevydávat ho dokud faktury neproplatí? Popřípadě je možnost materiál prodat?

10.12.2023
Odpověď

Dobrý den, ve Vašem případě shledávám možnost uplatnění tzv. zadržovacího práva. Toto vzniká jednostranným jednáním, a to proti vůli dlužníka. Možnost zadržet cizí věc je dána pouze za situace, kdy držíte věc, kterou u sebe máte oprávněně a o zadržení věci musíte dlužníka ihned vyrozumět a sdělit důvod, proč jste k tomuto přistoupil. Věřitel ale nesmí bez souhlasu dlužníka zadrženou věc užívat a nakládat s ní, neboť by se mohl dopustit spáchání trestného činu neoprávněného užívání věci dle ust. § 207 Trestního zákoníku. 

Problematika zadržovacího práva je zakotvena v ust. § 1395 a následující Občanského zákoníku.

Zadržovací právo

§ 1395

(1) Kdo má povinnost vydat cizí movitou věc, kterou má u sebe, může ji ze své vůle zadržet k zajištění splatného dluhu osoby, jíž by jinak měl věc vydat.

(2) Zajistit zadržovacím právem lze i nesplatný dluh,

a) nezajistí-li dlužník dluh jinak, ač jej podle smlouvy nebo podle zákona zajistit měl,

b) prohlásí-li dlužník, že dluh nesplní, nebo

c) stane-li se jinak zřejmým, že dlužník dluh nesplní následkem okolnosti, která u něho nastala a která věřiteli nebyla ani nemohla být známa při vzniku dluhu.

§ 1396

(1) Zadržet cizí věc nesmí ten, kdo ji má u sebe neprávem, zejména zmocnil-li se jí násilně nebo lstí.

(2) Zadržet cizí věc nesmí ani ten, komu bylo uloženo, aby s ní naložil způsobem neslučitelným s výkonem zadržovacího práva; to neplatí, měl-li věc u sebe v době zahájení insolvenčního řízení, ve kterém se řeší úpadek nebo hrozící úpadek dlužníka.

Nicméně s ohledem na nedostatek podrobnějších informací ohledně oprávněnosti faktur apod., doporučuji obrátit se na advokáta ve Vašem okolí, na schůzku přinést všechny potřebné dokumenty dokládající Vaše tvrzení. Tento Vám dle zjištěných informací poradí či pomůže se správným postupem výše uvedených kroků. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace