Otázka

SMS zprávy jako důkaz u soudu


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli SMS zprávy slouží jako důkaz u soudu. Žádám po mé bývalé partnerce peníze, které jsem ji zapůjčil. Bankovním převodem jsem označil, za jakým účelem jí posílám peníze. Nikdy jsme nic sepsaného neměli. Poté, co jsem se s ní rozešel po dlouhé době, peníze žádám zpátky. Mám právníka, který podal žalobu, soud vydal platební rozkaz. Proti platebnímu rozkazu byl podán odpor s tím, že dotyčná tvrdí, že šlo o dar a ne o zápůjčku. Že jako důkaz předloží SMS. Bohužel mně byl rozbit telefon, takže jsem o zprávy přišel. Ohledně poškození telefonu mám protokol o průběh celé pojistné události. Aby netvrdil, že jsem zprávy vymazal. 

15.03.2024
Odpověď

Dobrý den, na počátku odpovědi na dotaz upozorňuji, že pokud máte právníka, který Vás v daném řízení zastupuje, doporučuji řídit se jeho návrhy a postupy ve věci, neboť právě on je osobou, která o Vašem problému a sporu ví nejvíce, a hájí Vaše zájmy.

Nicméně, co se týče odpovědi na Váš dotaz, uvádím následující: 

Jako důkaz může účastník řízení v případě sporu použít dle ust. § 125 Občanského soudního řádu : všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci, zejména výslech svědků, znalecký posudek, zprávy a vyjádření orgánů, fyzických a právnických osob, notářské nebo exekutorské zápisy a jiné listiny, ohledání a výslech účastníků. Pokud není způsob provedení důkazu předepsán, určí jej soud.

Tedy, i SMS konverzace je možným důkazem, ke kterému soud přihlédne při daném jednání. 

Bude tedy záležet na Vaší obraně, zda dokážete vyvrátit tvrzení žalované.

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Podotázka

Dobrý den, může sms od právníka protistrany sloužit jako předvolání k soudu? Nebo na toto nemusím reagovat, když mi od soudu žádné předvolání nepřišlo? Stání bylo zrušeno z důvodu stávky 29.5. 2024 Na soud jsem volal a bylo mi řečeno, že to nemusím řešit - že mi pošlou nový dopis. Budu mít z nedostavení se postih?

03.06.2024
Odpověď

Dobrý den, právní úprava předvolání, kterým se mimo jiné řídí i soud je zakotvena v ust. § 51 a násl. Občanského soudního řádu.

Předvolání a předvádění

§ 51

(1) Předvolání k soudu se děje v listinné nebo v elektronické podobě a v naléhavých případech i telefonicky nebo telefaxem. Předvolat lze i ústně při jednání nebo při jiném úkonu soudu, u něhož je předvolaný přítomen.

(2) Nevyžaduje-li zákon nebo zvláštní právní předpisy pro předvolání další náležitosti, musí předvolání obsahovat, v jaké věci se má předvolaný dostavit, předmět a místo úkonu soudu, dobu zahájení úkonu, důvod předvolání, povinnosti předvolaného při úkonu a popřípadě předpokládanou dobu trvání úkonu. Je-li jednání prováděno s využitím videokonferenčního zařízení, vyrozumí se předvolaný o době a místě, na které byl předvolán.

§ 52

(1) V případě, že se předvolaný bez omluvy nedostaví k výslechu nebo ke znalci, může ho předseda senátu dát předvést, jestliže o možnosti předvedení předvolaného poučil. O předvedení rozhodne usnesením, které se předvolanému doručí při předvedení.

(2) O předvedení požádá soud Policii České republiky; jde-li o nezletilého, požádá soud Policii České republiky o předvedení jen tehdy, nelze-li předvedení zajistit jinak. O předvedení vojáků v činné službě a příslušníků ozbrojených sborů požádá soud jejich velitele, popřípadě příslušný služební orgán.

(3) Náklady předvedení hradí ten, kdo je předváděn. Usnesením o tom rozhodne předseda senátu na návrh toho, kdo předvedení provedl.

Pokud jste účastníkem daného řízení, skutečně je na soudu, aby Vás na dané jednání předvolal.

Obecně platí, že předvolání lze učinit v listinné či v elektronické podobě, telefonicky, telefaxem či ústně při jednání nebo jiném úkonu soudu. V případě jiného než písemného předvolání musí být předvolání zachyceno v záznamu ve spise.

Pro Vaší jistotu je možné současně též nahlížet na webových stránkách infojustice.cz : https://infosoud.justice.cz/InfoSoud/public/searchJednani.jsp;jsessionid=3gm_1AIR6isdvzcGyvkq3JqhZokGQQoLKoy849eT.infosoud01, kdy zde uvidíte zda již bylo odročeno jednání na konkrétní den či nikoliv. 

Další možností je též kontaktovat opětovně infocentrum, zda již jednání nařízeno bylo či nikoliv. 

Pokud budete řádně předvolán ze strany soudu a nedostavíte se na toto jednání, je možné ve Váš neprospěch vydat rozsudek pro zmeškání, případně je možné, abyste byl za dané jednání postihnut. 

03.06.2024
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace