Otázka

Odpovědnost za dluhy syna


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, chceme darovat náš byt, který máme v osobním vlastnictví, synovi. Stále v něm chceme dožít. Syn bydlí s manželkou a dvěma dětmi v domku, na který splácí hypotéku. Chci se zeptat, zda v případě, že by měl exekuci, můžeme o byt přijít?

05.09.2024
Odpověď

Dobrý den, především považuji za vhodné upřesnit, že při schválení hypotéky na dům Vašeho syna si banka rozhodně tuto hypotéku "pojistila", když téměř s jistotou vázne na nemovitosti zástavní právo banky, které zajišťuje právě možné neplacení hypotéky. Pokud by se tak syn dostal do problémů a přestal splácet hypotéku, uspokojí se banka právě prodejem nemovitosti, na které vázne zástavní právo.

Co se však týče případných exekucí a možné obavy z dražby nemovitosti, které by byl nově syn vlastníkem, uvádím následující:

Ust. § 336 Občanského soudního řádu stanovuje při provádění exekuce dražbou následující:

(2) Soud zároveň může rozhodnout o zániku nájemního či pachtovního práva, výměnku nebo práva odpovídajícího věcnému břemeni, jestliže

a) je nájemné či pachtovné, případně poměrná část výnosu z věci zcela nepřiměřená nájemnému či pachtovnému, případně poměrné části výnosu z věci v místě a čase obvyklé nebo je-li věcné břemeno či výměnek zcela nepřiměřený výhodě oprávněného, a

b) toto právo výrazně omezuje možnost prodat nemovitou věc v dražbě.

Oprávněná osoba z věcného břemeno automaticky neztrácí právo na dožití, nicméně v rámci rozvrhového usnesení se bude jednat, zda má zájem na dalším trvání / zda požaduje vyplacení náhrady či nikoliv. Bude tak záležet na projednání příslušné osoby, zda o výmazu věcného břemene rozhodne či nikoliv. Toto však bude vždy individuálním posouzením v individuálním případu a není možné s jistotou stanovit, jaký by byl případný postup u vás. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace