Otázka

Rozvod a pece o dite


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, Obracim se na Vás s dotazem ohledne rozvodu a pece o dite. S manzelem zijeme v Praze a vychovavame skoro 3 letou dceru. Manzel se chce vracet do rodinne firmy do Ostravy a chce se rozvadet s tim ze chce dite do stridave pece. Ja se rozvadet nechci, hlavne kvuli male dceri. Jakou ma prosim manzel sanci na svereni ditete do stridave pece? S timto jeho navrhem nesouhlasim z mnoha duvodu, vzdalenost Ostrava - Louny. Dite je zvykle na uspavani pouze mnou, otec ji nikdy sam uspavat nechtel. celkove je fixovana vice na me nez na otce. Zaroven si nedovedu predstavit ze by dcera mela 2 domovy, 2 skolky a pozdeji skoly jen z toho duvodu, ze se manzel rozhodnul zit v jinem meste a daleko od sve dcery. Muj navrh je, aby dceru vidal otec kdykoliv bude chtit a navstevoval ji v Lounech, ale v takto malem veku kdy dcera jeste nemluvi nesouhlasim, aby ji mel ve stridave peci a dcera absolvovala prejezdy autem Louny-Ostrava, ktere ji nedelaji dobre. Dekuji predem za Vasi odpoved.

27.04.2024
Odpověď

Dobrý den,

Hned na úvod je potřeba zmínit to, že v každém jednotlivém případě záleží na posouzení soudu a na všech rozhodných okolnostech daného případu. Soud si před rozhodnutím vyžádá veškeré materiály nutné k úplnému prošetření věci a rozhodnutí ve prospěch nejlepšího zájmu nezletilého dítěte.  

Výsledné rozhodnutí bude na posouzení soudu dle všech relevantních okolností Vaší rodinné situace. Soud vždy dbá na nejlepší zájem dítěte, a to je jeho hlavním zřetelem při rozhodování v rodinných záležitostech. Soud přihlíží k tomu, co je v dané situaci nejlepší pro dítě a snaží se zajistit jeho optimální péči a vývojové podmínky. Pokud je dítě schopno vyjádřit svůj názor, soud k tomuto vždy přihlédne. Soud však bere v úvahu i další relevantní skutečnosti a faktory. Pokud tedy dojde k tomu, že střídavá péče v týdenními intervaly pobytu u každého z rodičů je pro nezletilou nevhodná, pak soud návrhu otce na změnu péče nevyhoví.  Zároveň vy můžete v odpovědi na návrh otce, a později pak v řízení před soudem, formulovat veškeré rozhodné skutečnosti, které považujete za důležité a také to, proč se domníváte, že bude výlučná péče za dané situace pro nezletilé dítě tou nejvhodnější možností. Je však třeba mít na paměti, že konečné rozhodnutí soudce bude záviset na všech faktorech a skutečnostech, které mu sdělily obě strany, tedy matka i otec nezletilé. Zájmy nezletilého dítěte budou během soudního sporu zastupovány OSPODem.

Návrh na svěření nezletilého dítěte do péče se podává vždy k okresnímu soudu dle bydliště dítěte, o jehož právech má být rozhodováno.  U návrhu na svěření nezletilého do péče je nutné, aby obsahoval informace o obou rodičích a dítěti, včetně jmen, dat narození a bydliště. Dále je nutné poskytnout údaje o majetkových poměrech a zaměstnavatelích rodičů. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace